tvN Dosyası: Alışılmışın Dışında Kore Dizileri

İtiraf etmeliyim ki Kore dizisi izlemeye geç başlamış olsam da hayallerin gerçeklerden daha ulaşılabilir olduğu, aşık olmayanın dövüldüğü :) diziler her daim favorimdir. Belki yaşla da alakalı bugünlerde daha günlük hayatları abartısızca gösteren, gösterirken bir mesaja sahip olan ama gözümüze sokarcasına kasmayan diziler ilgimi çekiyor.







Let's Eat ve Let's Eat 2 bu iki dizide bir tek Goo Dae Young karakterini canlandıran Dujun aynı. Devam demek hem doğru hem yanlış. Evet, kişilerin yemek tercihleri büyük yer tutuyor ama "mesaj" farklılaşmış. Ben Let's Eat2 yi daha çok sevdim. Bunda Seo Hyun Jin'in çooook büyük etkisi var. Bu kadın ezilmişliği çok iyi hissettiriyor. Hani yapmaktan hoşlanmadığımız ama toplumda kabul edilmek için katlandığımız bazı durumlar vardır. İşte bu ve aşağıda sıralayacağım diziler hayattaki mecburiyetlerimizi, bizim tercihlerimizi ve sonuçlarını gösteriyor. Mesela Dujun ağzı iyi laf yapan bir sigortacı ve bu özelliğini inanmadığı halde insanları överken kullanıyor. Böylece daha popüler olup daha az kira verebiliyor. Aynı şekilde markette yarı zamanlı çalışan üniversiteli bir kız vardı. O da sokakta kalınca yaşlı kadına ev işlerinde yardım etti ki kadın minnettar olup evinde kalmasına izin versin.  Beak Soo Ji' yi canlandıran Seo Hyun jin küçüklüğünden beri aşırı kilolu ve üniversite yıllarını tek başına bir odada geçiriyor. O kadar yalnız kalmış ki zayıflayıp uygun bir eş bulmak tek amacı. Tabii, herkes amaçlarına ulaşırken kişiliğinden fedakarlık yapıyor ve dizi ya böyle olmasaydı? başka bir yol var mı? ların cevabını da veriyor neyseki.


Misaeng; bu dizi 2014 yılına ait ama hala etkisindeyim. Jang Geu Rae Siwan tarafından canlandırılıyor. Bu dizinin özelliği kablolu bir kanalda yayınlandığı her hafta en çok izleyiciye ulaşması ve  fazladan izleyenlerin diziye sevgilerini gösterdiği 2 bölümün yayınlanması. Aslında konuya bakarsak ofis işlerinin nasıl döndüğünün dibine kadar gerçekçi anlatıldığı obir dizi AMA... Hangimiz Jang Geu Rae olmadık? Geu Rae'nin okunuşu Korece'deki kre- evet ile aynı. Jan Geu Rae eğitiminin yetersiz olduğu bir işe talip. Bu yüzden kabul edilmek için hep alttan alıp tam kapasite çalışıyor. Dizide sık sık çocuğun ismini "evet" ile karıştırıp durdular. İçimin ezildiği çok sahne vardı. Mesela; Jan Geu Rau belli sebeplerden ötürü eğitimini tamamlamasa da bunu iş arkadaşlarından gördüğü kötü muamele için asla bahane olarak görmüyor. Bir diğer karizma ise Jan Geu Rau' nin takım lideri. O haksızlıklara ses çıkaran ve bu yüzden de tecrübesine rağmen az yükselmiş birisi. O işe gelirken her gün istifa mektubunu cebine koyan biri. Özel sektör; yükselmek için birilerinin düşmesi gerektiği, siz şirkete kazandırıyorken yaptığınız usulsüzlüklerin görmezden gelinebildiği ama kar getirmediğinizde kurum içi müfettişlere hesap verdiğiniz bir dünya. Benim çok çok çok hoşuma giden şey bölümler ağır ve gerçekçi anlar içerse de komedi ve merak hep vardı. Dizi herkesi tatmin edecek şekilde bitti 😃

Twenty Again; Choi Ji Woo Ha No Ra karakterini canlandırıyor ve dizi bu kişinin etrafında dönüyor. Şimdilerde 40lı yaşlarında olan insanların o zamana nasıl geldiklerini gösteren, yine tercihlerimiz-biz-sonuçlar üçgeni yapan bir dizi. Bir kadının yitirilmiş özgüveninin tekrar nasıl kazanıldığını anlatan komik, muzip, bazen sinir eden bir dizi. Mesela  Ha No Ra' nın kocası Psikoloji profesörü ve bu bilimi kadını ezerken bir güzel kullanıyor. Bana hepimizin bazen yaptığı bazen maruz kaldığı günlük psikolojik oyunları hatırlattı. Kadın adamın narsistliğini beslerken adam da kadının olduğu durumu içselleştirmesini beslemiş. Neyse ki sonunda herkes şapkasını önüne koyup bi' kendine geliyor. Yaşınız büyükse yeni hedefler koymanıza, yaşınız küçükse tercihlerinizi doğru yapmaya motive eden yönü var yapımın.


Another Miss Oh; Aynı isme sahip biri popüler biri sönük iki kadının yollarının hep kesişmesi. Hikaye sönük Oh Hae Young etrafında dönüyor. Yine Seo Hyun Jin oynuyor. Bu dizi bildiğin hayatın içi. Kimse mükemmel değil, dizideki her karakter birileri tarafından darbe yemiş. Dedikoducu akrabalar ve bunlara kızını destekleyerek karşı koyan anne gibi noktalar izlerken dizide daha çok kendimizden bir şeyler bulmamızı sağlıyor. Bir de fantastik yönü var dizinin. Kim öleceği günü bilir ki?


Drinking Solo; dizi ben bu satırları yazarken Türkçe' ye çevrilmiş 2 bölüme sahip yepis yeni bir yapım. Bu dizi de yine hayatın kanayan yarası "memurluk sınavı" na yer yer komik yer yer acıklı bakıyor. Henüz yeni olsa da tvN klasiği olacağa benziyor kendisi. Asıl dikkatimi çeken dizide genç bir Korece öğretmeni var ve deneyimli Tarih öğretmeninden bana "iyi olmayı öğret" gibisinden yardım istiyor. Hoca da buna "burası Misaeng mi? Sen Jang Geu Rae misin?" diyor. Resmen koptum :D Aslında ben Kore'de sınava hazırlanıyor olsam ve bu diziyi izlesem önce üzülürdüm biraz umutsuz tablo çizdiği için ama sonra desteklerdim sistemi bu hale getirenleri ve bundan nemalananları çok güzel anlattığı için.     


        Özetlersek:
  • Yukarıdaki dizilerde karakterler tek boyutlu gösterilmemiş; "kişi bunu yaptı ama neden?" sorusu ve cevabı var.
  • tvN' de yayınlanmaları ortak bir özellik.
  • Gerçekler yumuşak ve olumlu bir havada anlatılıyor.
  • İzleyenlere yol gösteren yönleri var.
  • Müzikleri çok iyi.
  • Dizilerde baskın başrol elbette var ama tüm karakterlerin hikayeleri de doyurucu bir şekilde veriliyor. Böylece her yaş, cinsiyet ve meslek grubundan kişi kendinden bir şeyler bulabilir.
  • Oyuncular kaliteli.
  • İlgilendiğiniz bir ülkenin günlük yaşantısını eğlenceli bir şekilde anlatan, gerçeklere dokunan bir dizi size kültür hakkında da ipuçları verebilir.
  • Kadın ya da erkek için "gender" tanımı yapılmamış. Mesele insan olabilmek demişler.









Yorumlar

Popüler Yayınlar