Dizi ve Filmlerle Kore Tarihi

Güney Kore'nin tarihi dizileri birçok ülkenin televizyon kanallarında yayınlandı. Bizlerin de Güney Kore ile tanışması Trt'deki tarihi dizilere denk gelir. Daha önce bir yazımda neden bu kadar çok tarihi dizi çektiklerini anlatmıştım. Bu dizilerin bazısı fantastik Kore'nin mitolojisine dayanır, bazısı gerçek bir kişinin etrafında dönen kurmaca senaryoya sahip, bazıları da dibine kadar gerçekleri anlatır.
Bir şeyi çok sevince derinlerine inmeden edemem. Aşağıda anlatacağım diziler de derine inerken bana yardım etti. Kore'nin birkaç ayrı beylik(ben uydurdum, kolay anlatayım diye) iken birleşmesi, gelişme süreci, Japonya'nın işgali gibi dönüm noktalarını anlatan diziler ülkeyi biraz daha yakından tanımamı sağladı. Dikkat çeken yönleriyle Kore tarihi dizileri:

Six Flying Dragons

Bu dizi m u h t e ş e m! Hem gerçek hem de efsanevi kişiler var. Tabii ki yüz yıllar öncesi dönemi anlatıyor ve bir şekilde boşlukların doldurulması lazım. O kadar iyi kurgusu var ki açık bulmak zor. Dizi 50 bölümlük, ben bir oturuşta 5-6 bölüm izlediğimi bilirim. Bir ülkenin kaderini etkileyen kişilerin neler yaşayıp da o kişilere dönüştükleri, bu kişilerin ülke geleneklerinden nasıl etkilendikleri, dinin siyasi güç için ne kadar önemli olduğu, güç dengelerinin zaman zaman farklı gruplar lehine/aleyhine değişmesi, değişen dengelerde yer edinmek mi, kendi gücünü elde etmek mi ikilemi, gizli örgütlerin etkisi, tapınakların ve özel dövüş ustalarının öğrettiği savunma/saldırı sanatları, güçlü/zengin efendilerin kendi çıkarları için ülke çıkarlarını yok sayışları ve daha fazlası var bu dizide. 
"Tarihi kazananlar yazar" diziden bir cümle, ne kadar doğru. 

Tree With Deep Roots 

15. yüzyılda Kore'nin kendi dilini oluşturma sürecini, Joseon Hanedanlığının 4. hükümdarı Kral Sejong'un Hangul alfabesini yaratmasını, Büyük Kral Sejong'un Kore'yi geliştirebilmek için tarımdan tıbba, eğitimden kültüre yaptığı çeşitli çalışmaları anlatan çok güzel bir dizi var: "Tree with Deep Roots". Dizide Kral Sejong her bölge idarecisine hazırladığı yeni uygulamaları, bilgilendirici yazıları halka anlatması için veriyor ama işgüzar idareciler anlatmıyor. Kral Sejong bu durumu çözmek için halkın yenilikleri direkt onun anlattığı haline ulaşabilmeleri gerektiğini fark ediyor. Böylelikle Hangul doğuyor. Bu dizi Six Flying Dragons' tan sonraki dönemi anlatıyor. Artık iktidar savaşı bitmiştir ve Koreliler Joseon Hanedanlığı altında birleşmiştir.  24 bölümlük güzel bir dizi.

The Last Princess 

Kore'nin son imparatoru ve ailesinin Japonya işgali ile yaşadıkları anlatılıyor. Çok çok üzüldüğüm bir filmdi. Oldukça gerçekçi ve etkileyici. 

Assassination

Japonya'nın Kore'yi işgali demişken bu filmi anmazsak olmaz. Kore hükumeti teslim olmuş ve Japonya ülkeyi sömürgeleştirmiştir. Kore'nin bağımsızlığını savunanlar gizli küçük gruplar halinde Japon bürokratlara ve önemli kişilere suikast ve çeşitli saldırılar düzenliyor. Bu film hem Japon politikaları hem de örgüt içi hesaplaşma üzerine.

Chicago Typwriter
Bu diziden daha önce bahsetmiştim. Yine Japon işgaline karşı direnen bir grup gönüllünün vatan mücadelesini ve reenkarnasyon ile günümüzdeki hallerini anlatıyor dizi. Geçmişe dönüşler, gizemli/ büyülü bir hava, bazı noktaların merakla açıklığa kavuşmasını dizinin sonuna kadar  beklemek... Dostluk, sadakat, özgürlük, mahcubiyet, saflık ve helalleşme konularına yer veriliyor dizide.



Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar