HAECHI Dizisi ve Biraz Fazlası
Tarihi dizi izlemeyi seviyorum. Dönem dönem canım çekiyor. Hem biraz merak edip araştırdıklarımı da sizinle paylaşabilmek için izlemeyi hevesle beklediğim diziler var. Bu dizilerin (Dong Yi, Haechi ve Yi San) ortak özelliği Joseon'un 21. Kralı Yeongjo ile bağlantılı ve dizinin yazarının Kim Yo-young olması. Bunlar birer dizi ve gerçekte olduğundan farklı gösterilebieceğini biliyorum ama tarihe oldukça sadık kalındığını düşünüyorum.
Üç dizininde yazarı aynı kişi ama bence Haechi diğerlerinden farklı. Hem daha kısa hem de diğer iki dizide aldığım lezzeti bulamadım.
Dong Yi/ Sarayın İncisi Dizisi
Joseaon'un 19. Kralı Sukjong dönemi ve cariyeler ile ilgili bir dizi. Kralın cariyelerinin aileleri ile birlikte siyasetin içinde olmalarının trajik sonları da gösteriliyor.
Şimdi ben hep makam, para, güç için sınırlı süresi olan bir ömrü riske atmaya değer mi? diye düşünürdüm. Haechi'yi izledikten sonra netleştim. O zamanın Joseon'unda evet, değermiş.
İster misiniz size Joseon'daki partileri anlatayım? "Evet" dediğinizi duyar gibiyim. Emin olun bu partiler mevzusunu anlamak çoğu rekabete ışık tutacak.
Kore toplumu soylular ve kölelerden oluşuyor. Soylular toprağa, kölelere, askerlere, kanuni üstünlüklere vb. çok şeye sahipler. Köleler de birer hiçler. Eşyadan bile değersizler.
Soylular arasında da üstünlük dereceleri değişebiliyor. Hem krala yakın olmak ama ipleri tamamen krala da bırakmamak gibi amaçlar var. Güce göre şekil alan bir toplum oldukları için her an en avantajlı komumda olmak, bunu yapamıyorlarsa şartları kendi lehlerine çevirmek zorundalar. Krallar ise çoğu zaman ya soylulara boyun eğiyor ya da anlaşmaya çalışıyor. Soyluların gücü ve isyan etme ihtimalleri hiç hafife alınacak bir risk değil.
Gelelim partilere: Günümüzdeki gibi sınırları belli ya da isteyenin istediği partiye girip çıkabildiği bir şey değil. Yine sosyal sınıf gibi kan yoluyla çocuklara geçiyor.
Joseon'un 18. Kralı Hyeongjong döneminde bir kraliçenin yas kıyafetini ne kadar giymesi gerekir gibi bir sebepten soylular ayrılıyor. Batılılar (Seoin) ve Güneyliler (Namin) diye ikiye ayrılıyor. Batılılar da Noron ve Soron olarak ikiye ayrılıyor. Tam olarak üç parti oluşması Joseaon'un 19. Kralı Sukjong döneminde olmuş olabilir.
Joseaon'un 19. Kralı Sukjong partiler arası denge politikası izler. Fakat başarı merdivenlerini hızlı çıkan cariyesi Jan Ok-jeong (resmi adı Hui-bin Jang) Namin ailesindendir ve bu ailenin birçok siyasi komploda parmağı vardır. Tüm dizi zaten bu çekişmeler üzerine diyebilirim.
Jan Ok-jeong, ailesi ve binlerce Namin idam edilir. Oğlu veliaht olarak Soronların ricasıyla hayatta kalır.
Dong Yi (resmi adı Suk bin Choe) yeni gözdedir ve bir oğlu olur. Köle sınıfından olduğu için kabiliyetlerine rağmen saray tarafından desteklenmez.
Haechi Dizisi
Joseaon'un 19. Kralı Sukjong ve Suk bin Choe'nun oğlu olan Joseon'un 21. Kralı Yeongjo'nun tahta geçme süreci anlatılır. Bu diziyi zayıf bulmamın sebeplerinden biri Yengjo, "Dong Yi" dizisinde deha olarak gösteriliyor. Annesi onunla çok ilgileniyor ve o da annesine bağlı. Hatta annesi alimlerin desteği için dünür olarak ünlü bir alimin kızıyla evlendiriyor Yeongjo'yu. Tüm dizi boyunca ne annesinden bahsettiler, ne kayın pederinden. Oysa bunlar çok büyük manevi güçler. Sadece "ben bir kölenin oğluyum" dedi. Peki diyelim ki yetişkin olduğunda duygusallığı bıraktı ama "Yi San" dizisinde annesinden utanmıyor, saygıyla bahsediyordu. Ayrıca deha oluşu da pek gösterilmemişti.
Bu dönemde karşımıza sadece Noronlar ve Soronlar çıkıyor. Yukarıda bahsettiğim Jan Ok-jeong'un hayatta kalan oğlu Joseon'un 20. Kralı oluyor ve soronlar tarafından destekleniyor. Bu kralın oğlu olmuyor ve yeni bir veliaht arayışına giriliyor. Dong Yi köle olduğu için babasının kral olmasına rağmen oğlu Yeongjo dışlanıyor. Noronlar çaresiz kalsalar da başta desteklemiyor. Herkes Yeongjo'ya hiçbir siyasi partinin destekçisi olmadığı için zayıf aday olarak görse de o bunu her partinin aklı başında adamlarını yanına çekmede kullanıyor. Sonunda kral oluyor.
Bir de siyasetten süpürülen Naminler vardı. İsyan ettiler Yeongjo başa geçince. Yeongjo tekrar devlet kadrolarına Naminleri de almaya başlayarak isyanı bastırdı. Vergi indirimleri ve halkın arasına sık sık karışmasıyla sevilen bir kral oldu.
Joseon'un 21. Kralı Yeongjo'nun yaşlılığı ve torununun (22. Kral Jeongyo) tahta geçme süreci anlatılıyor. Halkına ve isyancılara merhametli, kendi de pek çok siyasi kumpasa uğramasına rağmen oğlunu iftira üzerine öldürüyor. Torununu hem destekliyor hem eziyor. Yeongjo babası gibi partiler arası dengeye devam etmiş ama bu durumun değişmesini isteyen kişiler var. Prensesler, kraliçeler, dul kraliçeler, devlet adamları vesaire kanlı parti siyasetine düşmüşler. 22. Kral Jeongyo'nun kral olmasını istemeyenler dizi boyunca peşini bırakmadı. Hem Naminlerin uğradığı akıbetten korkup hem de veliaht prense yapmadıklarını bırakmadılar. Sonları da korktukları gibi oldu çok şükür.
Uzun mu oldu? Sıkılmadınız umarım.
Yorumlar
Yorum Gönder